Interview

grafische vormgeving & webdevelopment

illustratie: Safira

Arjan Koemans: Van grafisch vormgever tot professioneel oplosser van ingewikkelde development -vraagstukken.

Arjan is nu zo’n 2,5 jaar werkzaam bij Safira als Developer. Maar hij heeft, in tegenstelling tot veel van ons, het ontwikkelen van software pas later eigen gemaakt. Zo heeft hij het geheel door zijn eigen inspanningen het van de wereld van grafische vormgeving geschopt tot een gerespecteerde developer. En niet zomaar één. Arjan werkt namelijk vaak mee aan ingewikkelde klussen. Naast een voorbeeld in doorzettingsvermogen ook een collega om trots op te zijn.

“Dit is het. Dacht ik.”

Toen Arjan eenmaal mocht gaan studeren, wist hij na een bezoek aan het Grafisch Lyceum in Utrecht wat hij wilde worden: Grafisch vormgever. Hoewel sales en reclame zijn interesse had, ging hij vol enthousiasme aan de slag met zijn grafische opleiding. “Als DTP’er had je ook veel invloed binnen de marketing. Daarnaast wist ik dat dat er genoeg werk was in de buurt. Dit is het. Dacht ik”, aldus Arjan.

Toen de crisis uitbrak werd Arjan noodgedwongen ontslagen. Al snel vond hij nieuw werk als vormgever, maar ontwikkelde hij gedurende die periode ook steeds meer interesse in websitebouw. Zo bouwde hij vanuit huis de website voor het bedrijf van zijn ouders en kreeg hij via kennissen en relaties steeds meer werk. Het zaadje was geplant en de groei was niet meer te stoppen. Hij ontwikkelde aan de hand van boeken en studies steeds meer kennis op het gebied van PHP, Javascript, Magento en WordPress. Na 10 jaar had hij genoeg van dit type fabriekswerk (zoals hij dat zelf noemt) als bijverdienste. Hij wilde meer. Op zoek naar uitdaging.

Al tijdens het eerste gesprek was het raak

“Deze uitdaging vond ik dichterbij dan gedacht”, vervolgd Arjan. “Als overbuurman van Pascal van der Kley, eigenaar van Safira, zag ik geregeld de bedrijfsauto’s in de straat. Ik herinner me nog goed het moment dat ik voor het eerst met Pascal contact zocht.” Na het eerste sollicitatiegesprek voelde zowel Arjan, als Pascal een leuke klik. Arjan was precies wat Pascal zocht voor de development afdeling. Als we Arjan vragen hoe het is om bij Safira te werken gaat hij verder: “Collega’s zijn vrolijk. Er heerst een unieke werksfeer. Ik heb het gevoel dat we echt met z’n allen als een eenheid aan projecten werken. Ik zie mijzelf hier voorlopig nog wel zitten.”

Op de werkvloer of aan tafel

Collega’s vinden Arjan vrolijk, fijn in de omgang. “Ook is het goed samenwerken”, zegt collega-developer Jan-Hendrik. “De momenten dat Arjan in zichzelf praat, zorgen altijd voor lachende gezichten op de werkvloer. Het is met Arjan nooit stil”, vervolgd hij. Thuis werkt Arjan gewoon aan de eettafel, wel zo gezellig. Of hij dan ook in zichzelf praat? “Denk ‘t wel.”

Van hobby tot opdracht

Arjan heeft zijn antwoord al klaar als we hem vragen naar het project waar hij het meest trots op is. “Het project van de Gevelconfigurator. Deze tool is ontstaan vanuit m’n hobby, maar heb ik in de praktijk kunnen brengen bij Safira. En daar ben ik enorm trots op. Via de tool kan de gebruiker de verschillende onderdelen van gevels aanpassen om vervolgens via een 3D weergave het eindresultaat te kunnen bekijken. Of weer aan te passen. Echt gaaf, al zeg ik het zelf.”

Wandelen, vakanties zonder bestemming en het bouwen van games

Arjan is een echte ontdekker. Zo wandelt hij graag rondom Geldermalsen in de fijne rust van de Betuwe. Het liefst op plekken en via routes die hij nog niet kent. Zo gaat hij overigens ook op vakantie. Dan kiest hij een willekeurige locatie op de kaart en gaan ze daar naartoe: “Lekker op avontuur”.

Hoewel Arjan zelf geen gamer is, bouwt hij ze wel graag. Zo is hij op dit moment in zijn weekenden aan de slag met het bouwen van een soort Pacman 2.0, maar dan zonder vijanden, maar wel met meer levels. “Daarnaast vind ik het leuk om plugins te bouwen. Zo blijf ik lekker bezig en kan ik mijn creativiteit kwijt. Heerlijk toch? Tussendoor lees ik wat opiniestukken om een beter beeld te krijgen van de actualiteiten. Ook belangrijk.”

Heb je ingewikkelde vraagstukken omtrent codes, API koppelingen of migraties? Of ben je benieuwd naar de game van Arjan? Je kunt het bereiken via mail of telefoon.